Baktériumok uralkodnak


baktériumok uralkodnak

Baktériumok tehetik lehetővé, hogy az ember megtelepedjen a Marson Origo Ez lehet a jövő egyik nagy lehetősége A Földön több mint 2,5 milliárd éve jelen lévő Chroococcidiopsis nevű cianobaktérium fotoszintézisének folyamata lehet a kulcs az oxigéntermeléshez más bolygókon - vélik a kutatók.

A kietlen fagyos pusztaságokkal pettyezett vörös bolygó meghódítása évtizedek óta mozgatja az asztronautika fantáziájátForrás: NASA Miközben a normális baktérium a napfényt használja ahhoz, hogy baktériumok uralkodnak baktériumok uralkodnak termeljen, a Chroococcidiopsis ugyanezt a fotoszintézist képes elvégezni olyan gyenge fényviszonyok között, mint amilyenek a Marson is uralkodnak.

baktériumok uralkodnak

Nekik köszönhetjük baktériumok uralkodnak oxigéndús földi atmoszférát "Ez tudományos-fantasztikusnak hangzik, de az űrkutatási hivatalok és magánvállalatok szerte a világon megpróbálják ezt a törekvést megvalósítani a nem oly távoli jövőben" - idézte Elmars Krauszt, az ANU kutatóját az egyetem közleménye. A cianobaktériumok voltak az első oxigéntermelő fotoszintézist folytató élőlények. A földtörténet során jelentős szerepet töltöttek be a légkör oxigénnel való dúsításában.

baktériumok uralkodnak

Prekambrium végi tájkép. Az előtérben, az ősóceán partján cianobaktériumok által létrehozott telepek, sztromatolitok láthatókForrás: imgkid.

baktériumok uralkodnak

A nagy túlélők szinte mindent kibírnak "Amikor a fény alacsony szintű, és amikor csak vörös fény létezik, akkor egy teljesen más képességű fotoszintetikus gépezet kapcsolódik be. Lehet, hogy a cianobaktériumok a jövő kulcsai a Marson való letelepedéshezForrás: Mars One Ezek az baktériumok uralkodnak a fotoszintézist elméletileg munkára fogják levegő létrehozására, amelyet az ember belélegezhet a Marson" - magyarázta a kutató. A cianobaktériumok jól érezték magukat az űrbéli viszonyok között isForrás: NASA A cianobaktériumok bizonyos fajtáit megtalálták rideg körülmények között, például az Antarktiszon, vagy a Mojave-sivatagban az Egyesült Államokban, és a világűrben lévő Nemzetközi Űrállomás kísérleteit is baktériumok uralkodnak.

Forrás: MTI.

Érettségi 2017 - Biológia 8.rész: A baktériumok