Grill gombát
A gombát megtisztítjuk, a nagyobbakat félbevágjuk.
A mogyoróhagymát meghámozzuk, négyfelé vágjuk, és leveleire szedjük. A petrezselymet letépdessük a száráról, megmossuk, lecsurgatjuk, finomra felaprítjuk és belekeverjük az olívaolajba.

A gombákat lehetőleg fajta szerint elkülönítve mogyoróhagymával felváltva kis fanyársakra fűzzük. A nyársra fűzött gombákat minden oldalukon megsózzuk-borsozzuk, és petrezselymes olajjal bekenjük.

Ezt követően minden nyársat sonkába göngyölünk, s a sonkát a nyárs végére erősítjük. Az asztali grillt vagy forró követ felhevítjük. A grill-lapot olajjal bekenjük, a grill gombát nyársakat ráfektetjük, és perc alatt minden oldalról ropogósra sütjük.

A finom gombás nyárshoz remekül illenek vajkeverékek. Ezekhez például 10 dkg szobahőmérsékletű vajat összekeverünk némi Worchester-mártással, sóval, borssal és 5 dkg vagdalt medvehagymával, helyette esetleg rukkolával, turbolyával, metélőhagymával vagy vegyes fűszernövényekkel.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá. Grillezett vegyes gomba.
