Gyomorrák megnyilvánulásai. Önnek ajánljuk


gyomorrák megnyilvánulásai

A dobverőujj észrevételezése mint zárómomentum — az evidencia alapú orvoslás lehetőségeinek szempontjából — a beteg sorsának megpecsételődését jelentette. Paraneopláziás tünetek rosszindulatú, többnyire súlyos betegségek kísérői lehetnek para — mellett, neoplasia — daganatképződés.

Nem hozhatóak közvetlen összefügésbe a tumor lokális inváziójával, áttétképzésével, sem annak alapszövetére esetlegesen jellemző hormon vagy ingerületátvivő anyag megnövekedett elválasztásával.

gyomorrák megnyilvánulásai

A tünetegyüttesbe nem tartozik bele a malignus betegségek többségére jellemző, multifaktoriális okozatú kóros lesoványodás cachexia. A háttérben többnyire tüdőrák, vérképzőszervi megbetegedések, emlőrák áll, de számos más betegséghez társulhatnak.

gyomorrák megnyilvánulásai

A szindrómák megjelenéséért a kiindulási szövetre nem, de a kórosan differenciálódó daganatsejtekre jellemző képesség, azaz különböző hormonok, hormonszerű, hormonhatású vegyületek termelése állhat. Ez a képesség nem üdvözlendő, kivéve, ha egy rejtett daganat első megnyilvánulásának folyományaként a beteg élete — idejekorán történő beavatkozással — megmenthető.

ICOTA (singultus) ORIGIN:

Az esetek többségében azonban a paraneoplasztikus tünetegyüttesek önmagukban súlyosbítják a kórképet, és kedvezőtlen prognosztikus faktorként értékelendőek.

Néhány betegség, melyekben fellelhetőek zárójelben a paraneoplasztikus tünetek - tüdőrák Cushing-szindróma — leginkább annak kissejtes formájában; a dobverőujj, továbbá a csont- és ízületi bántalmak főként a tüdő adenocarcinomájára gyomorrák megnyilvánulásai - emlőrák idegrendszeri zavarok - gyomorrák ún.

gyomorrák megnyilvánulásai

Carcinoid-szindróma — változatos tünetekkel: bőrpír, hasmenés, hányinger, köhögés, nehézlégzés, asztmát utánzó tünetek, szívpanaszok - gyomorrák megnyilvánulásai policitémia — vörösvértestek kóros felszaporodása - csecsemőmirigyből kiinduló daganat myasthenia gravis — súlyos izomgyengeség - hasnyálmirigyrák Carcinoid-szindróma, vénás trombózis - egyéb folyamatoknál például a szervezet ionháztartásának, folyadékegyensúlyának felborulása, előrehaladott esetekben szívbelhártyagyulladás.

A paraneopláziás szindrómákért, elváltozásokért felelős hormonok, hormonszerű vegyületek: ACTH adrenokortikotrop hormon — mellékvesekéregre ható hormon és ACTH-szerű anyagok, szerotonin, bradikinin, eritropoetin stb.

gyomorrák megnyilvánulásai

Gyomorrák megnyilvánulásai előbbieken, valamint a még meg nem ismert egyéb okokon túlmenően toxikus és immunológia folyamatok is paraziták féregnevek játszhatnak a tünetek kialakulásában.