A gyöngyök


A gyöngyök visszatérése a divatba A tengeri kagylókban termő igazgyöngyöt az ókortól használja az ember saját maga és a ruhái díszítésére.

a gyöngyök

A gyöngy szerepe az öltözködésben a régi kultúrákban nem csak az látvány esztétikájának növelése volt, a legtöbb kultúrában misztikus és szimbolikus értéket is tulajdonítottak neki. Volt ahol a viselője nagy vagyonát mutatta vagy éppen a jövőbeli gazdagságot idézte meg.

a gyöngyök

Szerencsehozó funkciója talán onnan jött, hogy kezdetben ahhoz is nagy szerencse kellett, hogy minden A menyasszonyi ruhákon a gyöngy létjogosultságát az adja, hogy több kultúrában a becsületességet, a hűséget és a bölcsességet szimbolizálja, sőt a várható gyermekáldás megidézésében is szerepe lehet. Az igazgyöngy termesztés felfedezésével a gyöngy exkluzivitása ugyan csökkent, de a népszerűsége nem.

a gyöngyök

Évezredek óta töretlenül — persze hol előtérbe kerülve, hol kissé háttérbe szorulva — járja diadalútját mind az ékszerkészítés, mind a ruhatervezés területén. Napjainkban a gyöngydíszítés a reneszánszát éli, a népszerűsége ismét évek óta fokozódik. Már nem csak ruhákon, de táskákon, öveken, lábbeliken, sőt mobiltelefon-tokokon is találkozhatunk vele.

a gyöngyök

Minél több, annál jobb, vagyis a mai trend abba az irányba tart, hogy egész felületeket varrjunk ki a különleges fényben és színben játszó, szépséges gyöngyökkel, különleges pezsgést adva a felületeknek és az általuk körbevett formáknak. A gyöngy üzenete mostanra kissé megváltozott, hiszen a bizsuként vagy ruhadíszként alkalmazott darabok értéke már a gyöngyök jelentős.

Ugyanakkor a gyöngyös ruhákat választók nagy valószínűséggel azt üzenik a világnak, hogy sziporkázó és magabiztos személyiségek, akik vonzódnak kissé az extrém dolgokhoz.

a gyöngyök

A gyöngyökkel kirakott farmer különösen jó példa erre az ellentmondásra. A farmer munkásruhából vált a mai divat a gyöngyök nélkülözhetetlen ruhadarabjává, fazontól, színtől és díszítéstől függően akár elegáns is lehet. A PiuBella gyöngyös farmerjai trendik, kényelmesek és különféle stílusú szettekben is megtalálhatják a helyüket.

a gyöngyök