Otthoni hőkezelés


Tartósítási alapelvek kistermelőknek - 2. A mostani részében a fizikai tartósító eljárásokat fogom részletesebben ismertetni, amik közé a hőkezelést, hőelvonást illetve a vízelvonást sorolom. A fizikai eljárásokhoz még számos más eljárás is tartozhat, pl. A fizikai tartósító eljárásoknál az élelmiszert csomagolt vagy csomagolatlan formában valamilyen fizikai hatásnak tesszük ki meleg, hideg melynek hatására a romlást okozó mikrobák vagy elpusztulnak, vagy működésük lelassul, illetve leáll.

Kezdjünk is neki. Egyik legelterjedtebb fizikai tartósító eljárás a hőkezelés, amit dunsztolás formájában a háztartásokban is hosszú ideje alkalmaznak.

DIATRA Mérnöki Iroda Kft.

Természetesen az iparban a hőkezelést az otthoni dunsztolásnál jóval szabályozottabb körülmények között végezzük. Dirner Attila cikke a dunsztolásról Hőkezelés: Iparilag a otthoni hőkezelés hőkezelésnek két változata ismert ezek a pasztőrözés és a sterilezés. Mindkét eljárásban közös, hogy a kész élelmiszert becsomagoljuk, és légmentesen lezárjuk. A csomagolás többnyire fém konzervdoboz, üveg, de akár speciális műanyag tasak is lehet. A zárást követően a csomagolt élelmiszert vízfürdőbe merítjük és a víz melegítésével a terméket addig melegítjük, még a termékben lévő mikrobák pusztulásához szükséges hőmérsékletet el nem érjük.

Ezt a hőmérsékletet tartjuk egy ideig, majd a terméket szobahőmérsékletre visszahűtjük.

férgek a gyermekek folyékony nitrogénnel történő kezelésében hogyan lehet csökkenteni a papillómákat

A kezelés hatására a termékben lévő romlást okozó mikrobák nagy része elpusztul, és mivel a légmentes csomagolás a visszafertőződést nem engedi, így a termék eltarthatóvá válik. A különbség a két eljárás között a részletekben rejlik: A pasztőrözés oC alatti hőmérsékleten történik és a mikroorganizmusoknak csak a vegetatív alakját pusztítja el. A kezdeti csíraszámot 8 nagyságrenddel csökkenti.

Ezt az eljárást olyan termékeknél lehet alkalmazni, aminek a pH-ja 4,5 alatt van. Ilyenek jellemzően a gyümölcs készítmények.

acél hokezelése

Azon termékeknél, amiknek otthoni hőkezelés pH értéke 4,5 feletti a pasztőrözés nem tud megfelelő hatást kifejteni, mert ilyen közegben a baktériumok egy rész spórát tud képezni, ami a pasztőrözést túléli. Ezek jellemzően a zöldség vagy gabona illetve a húst tartalmazó készítmények. Ilyen esetben oC feletti hőkezelést, azaz sterilezést otthoni hőkezelés. Ez a mikrobáknak szarkóma rákos központok vegetatív és a spórás alakját is elpusztítja, a kezdeti csíraszám csökkenés 12 nagyságrendnyi.

A sterilezéshez speciális berendezés szükséges, hiszen a megfelelő akár oC eléréséhez a nyomást is otthoni hőkezelés kell. A hőkezelési paraméterek, azaz a hőkezelési hőmérséklet, illetve a hőn tartási idő meghatározása bonyolultabb feladat, mindig tapasztalt technológus szükséges hozzá.

Friss hírek

A paraméterek meghatározásánál otthoni hőkezelés kerata papilloma venni a termék jellegét, az alkalmazott technológiát a termék kiszerelését és a csomagolást is. A nem elégséges hőkezelés, romláshoz vezet, a túlzott hőkezelés a költségek emelkedésén túl, a termék érzékszervi jellemzőit is kedvezőtlenül befolyásolja.

A hőkezeléses tartósító eljárások közé tartozik az aszeptikus technológia alkalmazása, ami abban különbözik a hagyományos hőkezeléstől, hogy itt a otthoni hőkezelés egy hőcserélőn átvezetve hőkezelőjük, majd csíramentes környezetben előre kifertőtlenített speciális csomagolóeszközbe töltjük. Az aszeptikus eljárásnál a hőkezelési idő jóval rövidebb, hiszen nem a csomagolóeszközt és az abban lévő nagyobb tömegű terméket kell melegítenünk, hanem a hőcserélőn átáramló közeget.

Ennek hatására érzékszervileg kedvezőbb késztermék állítható elő, azonban a művelet csak speciális berendezésben végezhető, illetve a csomagolóeszközök felhasználása is korlátozott. Ezek a berendezések jóval magasabb beruházási költséget jelentenek egy hagyományos hőkezeléses technológiához képest.

Ajánlott dunsztolási (hőkezelési) idő és hőfok

A megfelelően végzett hőkezeléses eljárásoknál a termékben lévő, romlást okozó mikrobák nagy részét elpusztítjuk, a termékben maradó túlélő mikrobák a csomagolás illetve a termék fizikai, kémiai jellemzői miatt nem tudnak szaporodni, ezért ezek a termékek kereskedelmileg sterilnek tekinthetőek. Hőelvonás: A fizikai tartósító eljárások másik nagy csoportját a hőelvonásos eljárások alkotják, amik közé a hűtés illetve a fagyasztás tartozik. Ezen eljárásoknál a hőmérséklet csökkentésével a mikrobákat nem pusztítjuk el, csak a otthoni hőkezelés optimális hőmérsékleti tartományból való kimozdítással életműködésüket lassítjuk, illetve gátoljuk.

Fagyasztásnál ahol a termékben lévő folyadék nagy részét szilárd halmazállapotúvá alakítjuk, a mikrobák számára hozzáférhető víz mennyiségét is csökkentjük ezzel szintén gátolva az életműködésüket. Hűtést kész termékek tartósítására iparilag csak elvétve alkalmazunk, mert ezzel az eljárással az eltarthatóság csak igen rövid ideig növelhető meg.

Száraz és neves dunsztolás

Általánosan alkalmazott eljárás a fagyasztás, amit jellemzően oC maghőmérsékletig végzünk, esetleg még alacsonyabb hőmérsékleten. Itt a termékben lévő víz nagy része halmazállapotot vált, így csökken a termékben lévő mikrobák számára hozzáférhető víz mennyisége. Az iparban gyorsfagyasztást alkalmazunk, aminek lényege, hogy a 0 és -5 oC közötti hőmérsékleti tartományban a lehető leggyorsabban áthaladjon a termék.

  • A szénatomok fázistól függoen, a rácspontok közötti helyeken találhatók, amelyek különbözo méretuek és ezért különbözo rácstorzulatokat idéznek elo.
  • Felhasználási cél szerint három nagyobb csoportba sorolhatjuk a metallurgiában alkalmazott gázokat: oxigén: elsősorban az égési folyamatok hatásfokának növelésében játszik fontos szerepet reaktív gázok  pl.
  • Nagy örömömre szolgál, hogy túlélőkéses blogomat lelkesen olvassátok, ezért az egyik legnépszerűbb témáról, a hőkezelésről írok Nektek dióhéjban.
  • Férgek a kacsák kezelésében
  • Hogyan lehet fogyni féregtablettákkal
  • Dunsztolás (házilagos hőkezelés) jelentése, ideje, hőmérséklete
  • A férgek speciális kezelése
  • Papillómák vagy szemölcsök a nyelvben

A gyorsfagyasztás következtében a sejtekben lévő folyadék apró gömb alakú kristályokban fagy meg, ami kevésbé roncsolja a sejtfalat, felengedtetés után a termék kevésbé ereszt levet. Otthoni körülmények között a gyorsfagyasztást szinte lehetetlen kivitelezni. Lassú fagyasztásnál a sejtnedv hosszú tűkristályok formájában fagy meg, ami a kis gömbkristályokhoz képest jobban roncsolja a sejtfalakat, felengedtetés után a termék sok levet ereszt.

  1. Fontos tudnivalók a biztonságos befőzéshez - Nébih
  2. De vajon tudjuk, mit jelentenek a fenti fogalmak?
  3. Sajtlyukak Pasztörizálás - hőkezelés A nyers tej hőkezeléséről, vagy pasztörizálás nélküli felhasználásáról a készítő hozza meg döntését.

Fagyasztott termékeknél fontos biztosítani a hűtőláncot tárolás szállítás alatt is mert a kiolvadás, visszafagyás a minőségi romlás mellett mikrobiológiai kockázatot is rejt. Vízelvonás: Következő fizikai tartósító eljárásunk a vízelvonással történő tartósítás.

májtisztító árak a gége papilloma

Otthoni hőkezelés a termék jellegétől függően több módszerrel is elvégezhető. Folyadékok esetén elterjedt eljárás a besűrítés, amikor a termék nedvességtartalmát, forralással csökkentjük.

A besűrítést nem feltétlenül tartósító hatása otthoni hőkezelés alkalmazza az ipar, hanem azért mert a nagy mennyiségű víz eltávolításának következtében a termék térfogata is csökken.

Navigációs menü

Kevesebb anyag könnyebben és olcsóbban tárolható, szállítható. Felhasználás esetén elegendő a korábban elpárologtatott vizet visszaadagolni.

Természetesen a művelet energia befektetéssel és hő közléssel jár. A forralás nem kívánt érzékszervi változásainak csökkentése érdekében a besűrítést ipari körülmények között otthoni hőkezelés csökkentett nyomáson azaz vákuumban végezzük.

Előkészítés - tárolás Sütés - főzés Dunsztolás hőkezelés A dunsztolás a különböző házi készítésű befőttek, lekvárok, savanyúságok készítésének végső hőkezelési fázisa. A dunsztolás hőkezelés lényege az lenne, hogy a befőttes üveget valamint az üvegbe töltött gyümölcsöket, zöldségféléket, esetleg készételeket akkora hőmennyiségnek tegyük ki, amennyitől a különböző romlást okozó baktériumok és mikroorganizmusok jelentős otthoni hőkezelés elpusztul, illetve káros tevékenységüket kevésbé tudják kifejteni. Ennek köszönhetően megnöveljük a finom házi készítésű csemegék eltarthatósági idejét. Pasztőrözés, Sterilezés A konzerviparban a hagyományos hőkezelés két változata ismert: a pasztőrözés és a sterilezés. Ezek olyan tartósítási eljárások, amelyekkel megfelelő hőmérsékleten, a szükséges idő alatt elpusztítják a mikroorganizmusok vegetatív alakjait pasztőrözés vagy a vegetatív alakokon kívül a spórákat is sterilezés.

Így a sűríteni kívánt terméket nem kell közel oC-ra hevíteni, mert a légkörinél alacsonyabb nyomáson a víz akár 50 oC—on is forrásnak indul. Szilárd termékek esetén az aszalást illetve a szárítást alkalmazzuk. Ezeknél az eljárásoknál a nedvesség elpárologtatásához szükséges hőt meleg, áramló levegő segítségével közöljük a termékkel. Ilyen alacsony hozzáférhető nedvességtartalomnál gyakorlatilag már semmilyen mikroba nem tud életműködést folytatni.

Mint minden eljárásnak, a szárításnak is vannak kedvezőtlen hatásai, a termék zsugorodik, elszíneződhet, illetve ízében is változások mehetnek végbe.

acél temperálása és izzítása az izzító kemencében

A káros hatások mérsékelhetőek megfelelő hőmérséklet és légáramlási sebesség alkalmazásával, ami termékenként változó lehet. Egy termék vízaktivitása nem csak a nedvesség eltávolításával csökkenthető. Manapság ritkán alkalmazott eljárás a sózás, illetve a cukrozás. Ezeknek a lényege, hogy az anyaghoz nagy mennyiségű sót vagy cukrot adagolunk melynek következtében telített oldatot hozunk létre.

Gázok metallurgiához, hőkezeléshez és égéstechnikához - Messer Hungarogaz Kft

A mikrobák a nagy koncentráció különbség miatt nem tudják otthoni hőkezelés a vizet, ezért anyagcseréjük leáll. Ilyen mennyiségben a terméket gyakorlatilag fogyaszthatatlanná teszik. Persze bizonyos termékeknél pl. A fizikai tartósító eljárások otthoni hőkezelés előnye, hogy nem kell vegyi anyagokat alkalmazni, biztonságosan, hosszabb ideig eltartható termékeket tudunk elállítani.

Hátrányuk, hogy berendezésigényük van, ami a beruházásnál emeli a költségeket, valamint energiaigénylő műveletek.

a condyloma partnernek továbbadva férgek a laktáció kezelésére

Természetesen a megfelelő szaktudás is nagyon fontos a technológia kialakításakor és a műveletek végzésénél. Szintén kedvezőtlen hatás lehet, hogy a termék érzékszervi jellemzőit befolyásolhatják, de ez a hatás jól kialakított technológia alkalmazásával minimalizálható. A táméval kapcsolatos kérdésekkel, örömmel állok rendelkezésükre. Legközelebbi cikkben a kémiai és biológiai tartósító módszereket tárgyaljuk.